fbpx

Serietip: De kracht van de kringloopwinkel

De kracht van de kringloopwinkel VPRO

Ben je – net als ik – ook zo gek op het scoren van tweedehands meubels en woonaccessoires? Dan is vandaag jouw dag! Vandaag, op 5 oktober, is het namelijk Nationale Kringloopdag!

Nationale Kringloopdag 2019

De Nationale Kringloopdag wordt georganiseerd door de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) en diverse aangesloten kringloopwinkels. De Nationale Kringloopdag is op iedere eerste zaterdag van oktober, dit jaar dus op 5 oktober. Op deze dag openen alle 100% Kringloop!winkels in het hele land hun deuren er zijn er allerlei leuke activiteiten en een hapje en een drankje. Vandaag is dus een goed moment om verschillende kringlopen langs te gaan. Wie weet wat je tegenkomt!

Vind hier een locatie van 100% Kringloop!winkels bij jou in de buurt.

Tip: documentaireserie De kracht van de kringloopwinkel

En op welke dag kan ik je nu beter een kringloopserie tippen dan op Nationale Kringloopdag?
Na de succesvolle documentaireserie Het succes van de kringloopwinkel (2017) komt de VPRO deze kerst met De kracht van de kringloopwinkel. De vijf nieuwe afleveringen zitten vol unieke vondsten en bijzondere mensen met hartverwarmende verhalen. In deze reeks wordt speciale aandacht gegeven aan het zogenaamde upcyclen, waarbij mensen op een creatieve manier nieuw leven geven aan oude spullen. Denk aan het opnieuw bekleden van een oude stoel, het bevestigen van nieuwe deurknoppen op een buffetkast of het geven van een likje verf aan een nachtkastje.

In De kracht van de kringloopwinkel komt naast duurzaamheid ook de sociale functie aan bod: de kringloopwinkel als dorpsplein. Een plek waar mensen uit alle windrichtingen elkaar écht ontmoeten, zich thuis voelen en zich oprecht om elkaar bekommeren. Regisseur Frank Wiering laat zien dat de menselijke veerkracht -gevoed met humor, tolerantie en trouw- bijna grenzeloos is. Naast de spullen krijgen ook de medewerkers vaak een tweede kans in de kringloopwinkels. Ze (her)ontdekken hun talenten en geven nieuwe glans aan hun leven.

Deze nieuwe serie speelt zich af in kringloopwinkels in Leeuwarden, Apeldoorn, Groningen en Amersfoort. In de week van maandag 23 t/m vrijdag 27 december kun je elke avond een nieuwe aflevering bekijken op NPO 2 om 21.10u. Meer informatie vind je op de website van VPRO.

De eerdere serie Het succes van de kringloopwinkel uit 2017 is hier te bekijken.
Fotografie: Niels van Koevorden.
Vorig artikel

Leave a Reply