fbpx

10x kamerplanten voor in de badkamer

Kamerplanten badkamer

De badkamer: dé plek in huis waar je je dag begint en/of eindigt. Ik vind het dan ook heel belangrijk om van de badkamer een fijne en rustige plek te maken waar je heerlijk kunt ontspannen. Dat lukt mij sowieso al goed in mijn bad met een lading aan Rituals en LUSH-producten binnen handbereik, maar mijn badkamer kan nog wel wat meer sfeer gebruiken. Ik vind dat planten veel warmte en sfeer aan je interieur geven. Je kunt dan ook wel raden waarom mijn woonkamer vol met planten staat.

Maar wist je dat er ook kamerplanten zijn die je prima in je badkamer kunt zetten? Omdat de meeste badkamers geen tot weinig natuurlijk daglicht krijgen en het er donker en vochtig kan zijn, denken veel mensen dat je in je badkamer geen planten neer kunt zetten. Maar niets is minder waar! Deze tien kamerplanten doen het goed in donkere ruimtes, hebben geen moeite met de vochtige omstandigheden én hebben ook geen direct daglicht nodig.

1. Krulvaren

De krulvaren is een hele leuke hangplant die je bijvoorbeeld aan je douchedeur of andere hoge plek in je badkamer kunt hangen. De varen houdt wel van een lichte plek, maar heeft geen direct zonlicht nodig. Het is een makkelijke plant die ook nog eens luchtzuiverend is: hij haalt schadelijke stoffen uit de lucht en brengt daar goede stoffen voor terug. Ideaal voor een gezonde lucht in huis, dus! De varen kun je het beste op een warme plek zetten waar het minimaal 18 graden is en de grond mag ten allen tijde vochtig blijven. Daardoor is de badkamer de ideale standplaats voor de krulvaren!

2. Kangoeroevaren

Niet alleen de krulvaren, ook de kangoeroevaren is een plant die je goed in je badkamer kunt plaatsen. De plant heeft hele andere bladeren dan de krulvaren: ze zijn donkerder en bestaan uit langere, dunne bladeren. Voor deze plant heb je geen groene vingers nodig: regelmatig water geven is het enige dat deze plant nodig heeft. De bladeren zijn namelijk erg sterk en kunnen wel tegen een stootje. De kangoeroevaren komt oorspronkelijk uit gebieden met een tropisch klimaat. Daardoor is de varen ook goed geschikt voor een plek in de badkamer, waar het vaak warm, schaduwrijk en vochtig is. Je kunt deze plant in een mooie pot zetten, maar het is ook een plant die je makkelijk op kunt hangen.

Aloe Vera

3. Aloë vera

De Aloë Vera: wie kent deze plant nou niet?! De Aloë Vera staat bekend om haar helende werking. Het sap wordt al eeuwenlang gebruikt in medicijnen en cosmetica maar werkt bijvoorbeeld ook verkoelend bij brandwonden. De Aloë Vera heeft erg vlezige bladeren/stengels die lang zonder water kunnen. Ook doet de plant het prima in de (half)schaduw, direct zonlicht vindt de Aloë Vera niet fijn. Daardoor doet de Aloë Vera het prima in jouw badkamer!

4. Vrouwentong (Sansevieria)

De Sansevieria, ook wel bekend als de Vrouwentong, heeft net als de Aloë Vera, lange, vlezige bladeren. De plant heeft haar naam te danken aan het scherpe uiteinde van de bladeren, die symbool staat voor de scherpe tong die vrouwen soms toebedeeld wordt. De oorsprong van deze plant ligt in tropische gebieden zoals Madagaskar en India. De plant is dus gewend aan warme en vochtige leefomstandigheden, waardoor de Sansevieria het goed doet in jouw badkamer.

De Sansevieria geeft voorkeur aan een zonnige plek, maar kan ook prima op een donkerdere plek geplaatst worden. De groei zal dan wat minder hard gaan dan in het zonlicht, maar jouw Sansevieria zal het zeker overleven. Verder heeft deze plant weinig verzorging nodig. Geef de plant regelmatig water en voed deze één keer per maand met kamerplantenvoeding die je kunt mengen met het water.

5. Graslelie

De graslelie is een leuke, springerige kamerplant. Deze plant is erg makkelijk qua verzorging: een standplaats in de zon, schaduw of halfschaduw; eigenlijk maakt het de graslelie niet uit. Veel water vindt de graslelie wel fijn, zeker in de zomermaanden mag je deze plant gerust twee keer per week water geven. De grond mag dan ook ten allen tijde vochtig zijn. Twijfel je of je de graslelie extra water moet geven? Steek je vinger diep in de bodem en check of die nog vochtig is.

Ook de bladeren van de graslelie vinden het fijn om vochtig te blijven. Je kunt de plant daarom regelmatig besproeien met een plantenspuit, alhoewel dat in de badkamer vaak niet nodig is door de hoge luchtvochtigheid.

6. Lepelplant

De Lepelplant is – net als de krulvaren – een luchtzuiverende kamerplant. Hij verwijdert gifstoffen uit de lucht en houdt je badkamer fris. De Lepelplant is te herkennen aan de lange bladeren en de witte bloemen in de vorm van een lepel. De plant is oorspronkelijk te vinden in regenwoudgebieden en is dan ook dol op veel water, een warme leefomgeving en een vochtige kluit.

Orchidee in badkamer

7. Orchidee

Wil je wat kleur aanbrengen in je badkamer? Ga dan voor de orchidee! Deze prachtige kamerplant met bloemen is verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren, waarvan de witte en roze/paarse orchidee de meest voorkomende zijn. Deze plant heeft veel water nodig, vul de pot dan ook regelmatig bij met een flinke scheut water.

8. Bromelia

Nog zo’n kleurrijke plant, de Bromelia! Ook voor deze mooie kamerplant zijn groene vingers geen vereiste, het is een kunst als je deze plant dood laat gaan 🙂 De plant heeft wat weg van de bladeren van een ananas: de bladeren groeien omhoog en piekerig en de bovenste bladeren zijn gekleurd. De Bromelia komt voor in werkelijk alle kleuren van de regenboog, zelf vind ik de roze en oranje het allermooist.

9. Scindapsus

Nog zo’n leuke hangplant: de Scindapsus. Deze kamerplant heeft prachtige, donkergroene bladeren en heeft wat weg van bepaalde klimopsoorten. Het voetblad mag niet al te nat worden, maar de potkluit mag goed vochtig blijven. Hang de Scindapsus op een hoge plek, want de bladeren en stengels groeien erg snel. Voordat je het weet, is deze plant een meter lang!

Heb jij kamerplanten in je badkamer staan?

Vorig artikel
Volgend artikel

Leave a Reply